Tarih Sineması 1 / Anne of the Thousand Days
Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Araştırma ve Uygulama Merkezi, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında “Yeniçağ’da Avrupa” üst-başlığı altında bir dizi film gösterimi gerçekleştiriyor.
15 Ekim 2019 tarihli ilk etkinliğin açılışında Doç. Dr. Mustafa Göleç tarih ve tarihsel kurmaca arasındaki benzerlik ve farklılıklar üzerinde durdu. Akademik tarihçiliğin popüler muhayyile üzerinde yazarlar ve yönetmenler kadar tesir sahibi olamadığına işaret eden Dr. Göleç sokaktaki insanın ortaçağ hakkında bildiklerinin Walter Scott gibi yazarların romanlarına, Kingdom of Heaven (Cennetin Krallığı) gibi filmlere dayandığını söyledi: “Tarihi film adlandırması saçma, her film tarihidir. Aynı zamanda hem konu aldığı zamana ve hem de çekildiği zamana tanıktır her film.”
Programda Charles Jarrot’ın 1969 yapımı Anne of the Thousand Days başlıklı filmi Avrupa’nın ruhani birliğinin son buluşu ve mutlakiyetçi devletlerin yükselişi bağlamında tartışıldı. Bütün Hıristiyan ulusların papanın ruhani otoritesi altında birleştiği ama bin beş yüz kadar siyasi birimin olduğu Avrupa’da dini bütünlüğün parçalanırken siyasi parçalanmışlığın nasıl bütünleşme yoluna girdiği sorusuna cevaplar arandı. Tudor hanedanı güçlenirken o zamana kadar devletin gerçek hakimi olan feodal soyluların neden güç kaybettiği değerlendirildi. Aragonlu Catherine ile VIII. Henry’nin evlilikleri üzerinden monarşileri güçlendiren faktörlerden biri olarak politik evlilikler konuşuldu. Kilisenin aile hukukundaki egemenliğine, kral bile olsa bunun dışına çıkamadığına işaret edildi. Parlamentonun işleyişine, hukuk adamlarının önemine dikkat çekildi. Veraset ve meşruiyet meseleleri üzerinde tespitlerde bulunuldu.
FSMVÜ Tarih Sineması’nda tematik film gösterimleri alanın önemli isimlerinin katılımı ile devam edecek.